5G не само ще е по-бърз, но ще направи всичко много по удобно и вълнуващо.

Човек не осъзнава колко велика е новата технология, докато не започне да я ползва по-масово, или докато е принуден да ползва по-старите и версии. Ако сте навикнали да ползвате 4G и сте принудени да се върнете към 3G ще усетите огромната разлика в скоростта на преноса на данни. А връщането към 2G е дори още по-лошо – все едно нямате въобще интернет.

Същото ще се случи и с въвеждането на 5G мрежата, която не само ще вдигне скоростта на преноса на данни, но има и много други интересни качества, които биха променили света.

5G: какво е и какво не е

Накратко 5G е 5-то поколение на мобилна свързаност, но за сега няма единен 5G стандарт. Терминът обхваща всички нови технологии, които ще се въведат в следващото поколение мобилна мрежа, като тези технологии се очаква да навлезе към 2020-та година.

За различните части на света очакванията за 5G мрежи са за по-различно време. В Южна Корея очакват навлизането на тази технология не преди 2017-та, а в щатите тестови мрежи са планирани за 2018-та. Но дори и да навлезе към 2020 година по-масово, 5G мрежите ще обхващат предимно и само големите градове.

5G е бърза, но това не е най-важното

Въпреки че скоростта която казват, че ще има мрежата е невероятна, то не е най-важната и характеристика. Но все пак нека видим в цифри за какво става дума:
Самсунг успяха да постигнат трансферна скорост от 7.6 Gbps, Нокия достигнаха до 10 Gbps, а в университета на Съри 1Tbps за скорост при wi-fi трансфер. Но тези скорости са лабораторни. В реална среда миналата година беше постигната скорост от 3.6 Gbps, което е 10 пъти по-бързо от 4G LTE.

А до въвеждането на 5G се очаква скоростта в реална среда да нарастне неколкократно. Ако 10 Gbps бъде реална скорост, то HD филм ще може да се свали за около 4 секунди.

Така че скоростта наистина е важна, но има една важна подробност: при претоварване на мрежата, например в центъра на голям град в час пик при старите мрежи скоростта значително пада. Очакванията при 5G мрежите са да се справят с този проблем. Вариантите са или да се ползват по-високо честотни вълни, обикновено ползвани при сателитните комуникации, или да се подобри ползването на досега ползваният радиочестотен спектър, или комбинация от двете. Но определено ще има голямо развитие в тази посока.

Остава да почакаме няколко години и да видим какво ще ни поднесат технологичните компании в сферата на комуникациите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *