Оптичните дискове като Blu-ray изгубиха своята популярност, но Sony и Panasonic са решили да съживят този тип преносители на данни. Компаниите увеличиха капацитета на оптичните дискове до огромните 3.3 терабайта. /Само да споменем, че повечето персонални компютри са с максимум 1 терабайт твърд диск/

Sony използват същата технология както и при Blu-ray дисковете. Новите дискове първоначално ще са предназначени за филмовата индустрия, видео студията и други професионалисти свързани с обработката и съхранението на големи обеми видео данни или компании работещи с големи количества данни.

Скокът към 3.3 TB е голяма крачка напред в сравнение с по-старите носители. Погледнато в исторически план първо се появиха CD носителите през 1982 с капацитет 650MB, след това DVD се появи през 1996 с капацитет 4,7 GB. В момента Blu-ray диск може да съхранява до 100GB данни. По-рано тази година от Сони и Панасоник обявиха, че ще доставят 300 GB архивни системи на дейта центровете. Така че увеличението от 100 гигабайта до 3,3 терабайта е над 30 пъти, една огромна крачка в тази индустрия.

Но тези оптични устройства не могат да са пряка конкуренция на SSD и HDD дисковете, защото не са подходящи за многократни презаписи на данните. Но пък от Sony твърдят, че новите оптични дискове ще са супер надеждни – ще могат да издържат повече от 100 години. Например магнитен или флаш носител на данни има много по-кратък живот.

Очаква се не след дълго време новата технология да навлезе масово и най-вече да се използва за съхранението и разпространението на 4K филми, така като се ползваха DVD и Blu-ray носителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *