Използването на дронове става все по-масово. Докато бяха по-скъпи се ползваха предимно за работа, но с постоянно падане на цените хората започнаха да си ги купуват просто за забавление. И в крайна сметка повишеното ползване на дронове увеличи броя на инцидентите свързани с тях.

В новият си доклад ФАА (Федералната Авиационна Агенция на САЩ) посочва списък с 583 инцидента свързани с дронове регистрирани от Август 2015-та до Януари 2016-та. Повечето инциденти са незначителни, свързани с летенето над забранени зони или в близост до други летателни апарати.

Въпреки това има и няколко по-сериозни инцидента като докладваният през Август 2015-та на летището JFK в Ню Йорк, където дрон на височина от над 2000 метра опасно се е доближил до захождащ за кацане самолет. А инцидентите с навлизането на дрони над зоните на летищата са стотици.

Другите инциденти са свързани със спортни събития и ползването на дронове за наблюдаването и заснемането им отвисоко. Поради тази причина в САЩ вече е криминализирано ползването на дронове над спортни състезания, ако нямате изрично разрешение за това.

От агенцията казват, че е въпрос на време да се случи тежък инцидент с жертви при продължаващото нарастване на неразумното ползване на дронове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *