Избоът на фурна за вграждане е важна част от кухненското оборудване и от правилният подбор зависят удобството, качеството, както и ценовият клас. Много често, за подбора на фурна, домакините се съобразявт с интериора, дизайна и цялостната визия на своята кухня. Има обаче и други важни параметри, които е добре да отчетем преди покупката, а именно наличието на набор от функции, както и марката, която често определя и цената.

ВИЖ ФУРНИТЕ НА ПРОМОЦИЯ В ЕМАГ

Разнообразието от фурни е огромно – пазарът предлага продукти от модерен и изчистен дизайн с  голям капацитет  и обем до такива с компактна вместимост или ретро стил. Ценовите класове варират в големи диапазони, а предпочитаните материали са много разнообразни. Тук ще се опитаме да Ви представим различните специфики  и характеристики на фурните за вграждане, които да помогнат за правилния Ви избор.

Функционалност на фурната за вграждане

Разглеждайки голямото разнообразие от предлаганите на пазара фурни за вграждане, можем да констатираме, че почти всички модели са мултифункционални – това позволява при готвене да бъдат използвани всички нива на фурната. Това е и една от основните търсени функционалности, които позволяват на домакинята да приготвя ястия от различни типове ( десерт, тестени изделия, зеленчуци, месо или риба).  Мултифункционалните фурни за вграждане не позволяват ароматите и вкусовете на различните приготвяни едновременно продукти да се смесват. Пести се електричество, а не на последно място и време.

Модел в ниския ценови клас  под 400 лв е мултифункционалната фурна за вграждане  – BЕКО BIE22300XD, с вместимост 71 литра, 6 различни функции на готвене и енергиен клас А.
Фурната има вътрешно осветление, конвекция на горещия въздух, функция  – грил с конвекция, грил с малка и голяма повърхност, долно нагряване при готвене, блокиране на достъп за деца, велнтилатор и нисък грил. Аксесоарите, с които фурната BEKO  се предлага са  2 тави – плитка и дълбока, както и решетка за фурна. Моделът има 5 нива за изпичане, които могат да се използват паралелно при неонбходимост. Отличителна характеристика е и енергиният разход – 0.88 KW/h. Размерите на фурната  в сантиметри са са – (В x Ш x Д) 59.5 x 59.4 x 56.7 Материалът на корпуса е инокс, а вратата е стъклена.
 

Разнообразие от функции, определящо за цената

С увеличаване на функциите, включени в най-новите модели фурни за вграждане расте и ценовата вариация. Когато търсим пълна функционалност и улеснение при готвенето, можем да разчитаме на опции като автоматични програми за изпичане на тестени изделия ( хляб, пица, сладкиши). При тях времето за приготвяне и температурните вариации при процеса са предварително изчислени и зададени от прозиводителя, което гарантира и точното изпичане дори за най-начинаещите в кухнята.

Интересна функционалност е метода на самопочистване  с каталитични панели. Тези   панели абсорбират отлаганията при готвене. В зависимост от своя вид, каталитичните панели могат да бъдат подменяни (тип филтър) или да се измият в съдомиялна машина или ръчно.

Модел в ниския до среден ценови клас с подобни екстри е INDESIT IFW 4841 JC BL, с 8 функции, 71 литра вместимост, енергиен клас А+ , каталитично самопочистване.

Фурната разполага с LED дисплей, таймер,Вътрешно осветление, функция грил, Самопочистване тип Каталитично, Функция размразяване, Функция Пица, Конвенционално печене, Турбо грил, Турбо вентилатор. Решетка тип COMBI, както и две тави за печене. Корпусът е изцяло черно стъкло, а размерите в сантиметри (В x Ш x Д) – 59.5 x 59.5 x 55.1; енергийният клас на модела е А+ .

Висок клас функционалност във фурните за вграждане  или що е това Пиролиза ?

Най-съвременните фурни за вграждане имат един по-различен метод и опция за самопочистване. Той се нарича Пиролиза. При функцията Пиролиза, във фурната се развиват от 500 C до 600 C (градуса по Целзий), като по този начин всички натрупани по вътрешността мазнини, захар и хранителни частици, отделени при готвене, се изгарят и отделят. Те просто падат под формата на овъгления на дъното на фурната, след прилагането на тази програма и почистването им е детска игра. Само с влажна кърпа.

Тук предложението ни за модел фурна за вграждане е от високия ценови клас   – Whirlpool AKZM6520IX, на цена от около 1000 лева. Този продукт има 15 функции, от които 6-то чувство (6th sense), Пиролитично почистване, вместимост 73 литра, Иноксово покритие против отпечатъци и енергиен клас А.

Фурната има иновативната технология 6th sense, която усещ температурат във вътрешността на фурната и адаптира силата на системата за конвекция, за да запази добрия вкус , аромат и текстура на храната. Конвекционалната система позволява готвене на 3 нива едновременно, като не допуска смесване на ароматите и вкусовете, дори когато се приготвят различни типове храни. Функцията MAXI COOKING – балансира и контролира нагряващите части (горни и долни), за да позволи на фурната да загрява постепенно, давайки Ви повече контрол и деликатност, необходими за приготвянето на големи продукти от месо. Моделът разполага още с функция грил, бързо затопляне, самопочистване – пиролиза, система за запазване на вратата студена, функция размразяване, степен за пица, фиксирана степен за сладкарски изделия, блокиране достъпа за деца. Предлага се с една тава за печене и две решетки. Защитен термостат; Размерите и са (В x Ш x Д) (см) – 59.5 x 59.5 x 56.4

В най-висок ценови клас се вместват фурните за вграждане с функции като Готвене на пара или т. нар. Парова фурна. Това е отличеният като най-здравословен метод за приготвяне на храна.  Наличието на подбна функция превръща фурната за вграждане в практична, а храната, приготвена в нея още по-полезна за нашето здраве. Продуктите се приготвят на пара за много по-малко време и  запазват в себе си всички ценни хранителни  вещества и витамини. Така готвенето у дома придобива още по-разнообразни измеренеия.

Тук ви предлагаме модел  Bosch CSG656BS1 на цена от малко над 2 хиляди лв, с мултифункционалност при готвене, готвене на пара, компактност при вместимостта от 47 литра, иноксово покритие и 12 функции, енергиен клас А+ Моделът разполага със специален изнесен контролен панел тип Full Touch,  Функция грил,  въртящ се шиш, вентилатор, бързо затопляне, самопочистваща се система ECO Clean, която стартира функцията почистване на задна, горна и странични  стени след достигане на 80 градуса по време на работа. Това буквално елиминира нуждата от планирано или системно почистване. Вратата остава винаги хладна, горещия въздух се конвектира, грилът е с голяма  или малка повърхност, 4D, Отделно горно или долно нагряване. Аксесоарите, с които моделът се предлага са – 1 тава размер S; 1  тава размер XL; 1 х грил, 1 х универсална тава. Размерите са (В x Ш x Д) (см) – 45.5 x 59.5 x 54.8 

Ретро стил – моят стил в избора на фурна за вграждане

Ако кухненският Ви интериор е насочен в ретро стила, дизайнерите на фурни за вграждане са работили много, за да предоставят широка гама от модели за Вашия избор.  Ретро излъчването на фурната за вграждане не я лишава ни най-малко от разнообразни и полезни функции. Вместимостта отново варира, както и ценовите класове.

Тук предлагаме модела Hotpoint-Ariston Traditional FT 850.1 AV на цена от 699 лева. Енергиен клас А, брой функции 7,  Мехничен тип управление, капацитет на вместимост 56 литра.
Този ретро модел включва функциите грил, вътрешно осветление, размразявне, функция грил с голяма повърхност, фиксирана степен за пица, мултифункционалност в приготвянето, вентилационна система, фиксирана температура за сладкарски изделия. Функцията Fast Cooking – е идеална за пресни храни или изпичане на полуфабрикати. С опцията Fast Cooking няма нужда от предварително загряване, храната е готова с от 20% до 50% по-бързо. Аксесоарите прилежащи към модела са Combi решетка и 1 брой тава за печене. Размери (В x Ш x Д) (см) – 59.5 x 59.5 x 54.5 

Предложенията на фурни за вграждане са разнообразни, а различните производители предлагат различни конфигурации с конкурентни цени:

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *