Войната при ниско бюджетните миниатюрни компютри продължава. Тези дни на пазара пуснаха Pine 64 – конкурентът на Raspberry Pi 3 само за цена от $15 долара. Той има почти същите спецификации като Pi 3, но е с по-добро видео.

На хартия като спецификации Pine 64 е толкова мощен колкото Raspberry Pi 3 на половина от неговата цена. Pine 64 има и усъвършенстван модел с Wi-Fi връзка и е на цена от $29.

Всъщност за сега производителят изпраща мини компютърът само на потребителите инвестирали в начинанието за неговото създаване /купува се на зелено, като така се спонсорира разработката на устройството/. Но има много оплаквания в страницата на разработчика заради забавяния при доставките.

Както казахме по-горе Pine 64 е близък по спецификации с Raspberry Pi 3. Има 64 битов ARM базиран процесор Cortex A53, MicroSD слот за карта, Ethernet и HDMI портове. Но има по-добра графика с ARM Mali 400 MP2 графичен процесор способен да рендерира 4K видео, докато Pi 3 може да възпроизвежда 1080p видео при 60 кадъра в секунда. Другата разлика е че Pine 64 има 2 USB порта, докато Pi 3 има само един.

Потребителят може да избира измежду 3 модела на Pine 64:
15$ модел с 512MB DDR3 RAM
19$ модел с 1GB DDR3 RAM и 5-мегапикселов порт за камера и MIPI видео порт
29$ модел с 2GB DDR3 RAM и Wi-Fi

Pine 64 може да върви с Android или Remix OS – версията на Андроид за настолни компютри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *