Kindle електронен четец за любителите на книгите

Що се отнася до четенето на книги аз лично ползвам електронен четец и по-точно модел на Kindle от 6-7 години вече и съм изчел стотици книги на него. Вече много по-рядко чета книжни книги. Има много хора, които държат на книжният формат, но това е по-скоро заради някакъв романтизъм или носталгия. Според мен електронните четци са много по-удобни и ще споделя част от причините за това.

Първото нещо е екрана от електронно мастило, или на английски език e-ink. Този екран ползва енергия само при прелистване и не трепти, което е много важно за вашето зрение. Реално четенето на електронен четец с e-ink е същото като да четете книга в книжен формат. Дори е по-добро! Защото много от книгите са с пожълтели страници, има размазвания на шрифта и други дефекти, докато на електронния четец всичко е ясно, имате възможност и за промяна на шрифта.

Другото голямо предимство е това, че на електронния четец може да си запишете цяла колекция книги. В зависимост от модела и наличната памет може да имате хиляди книги и лесно да изберете коя да четете.

Животът на батерията е следващото важно нещо. Тя може да издържи до около 6 седмици ако четете по 30 минути на ден. Или няколко хиляди страници. С моят киндъл съм чел 2 тома на Песен за Огън и Лед с едно зареждане на батерията. Което е около 1500 страници в по-широкият книжен формат /за фентъзи поредиците/. Това е много удобно когато пътувате някъде, или сте на планина и нямате достъп да заредите четеца.

Има хора, които препоръчват таблети за четенето на книги, но аз съм твърдо против това. На таблета екрана трепти и дразни очите, а батерията няма да издържи повече от ден.

Друго предимство е лекотата на електронният четец, много е удобен за държане и може да четете в различни пози. С една по-едра книга няма да имате това удобство.

И имате налични хиляди книги за сваляне безплатно!

Единствения проблем е че новите заглавия не се качват в електронен формат, дори и срещу заплащане. В това отношение България е на светлинни години назад от Запада.

Тази седмица цените в Емаг са намалени и е истинска оферта да си купите електронен четец на доста изгодна цена!


коментари и ревюта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *