Raspberry Pi е едноплатков комютър с размери по-малки от банкнота. Първият модел се появи точно преди 4 година на 29-ти Февруари. По случай своя първи рожден ден от 4 години насам от компанията пуснаха обновеният модел Pi 3 Model B, който е с увеличена мощност и производителност.

Този наглед немощен компютър се превърна в любимец на много IT ентусиасти, които го използват в своите оригинални джаджи. Но също така този компютър спомогна за технологичното развитие в бедните страни, тъй като цената му беше 35 долара. Преди около половин година фондацията разработваща този миникомпютър представи модела Raspberry Pi Zero , чиято цена е само 5 долара.

Но да хвърлим поглед върху най-новият модел, пуснат в продажби днес. Той използва 64 битовият процесор BCM2837, който е съставен от четири ARM Cortex-A53 ядра с тактова честота до 1,2 GHz. Има вградени интерфейси за Wi-Fi и Bluetooth 4.1.

Добрата новина е че като размери е абсолютно същият като предишните модели, така че лесно можете да ъпгрейднете като ползвате старите си корпуси. И не само размера е същия, но и спецификациите на новият чип, така че софтуера писан за предишните версии не трябва да има проблеми и с новият модел Pi 3. A 64 битовият процесор може да работи и в 32 битов режим.

Новият Raspberry Pi 3 определено ще е новата играчка на ентусиастите опитващи се да развиват собствени проекти. А цената отново е 35 щатски долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *